Home made: Flash brew


Al houd je nog zo van koffie, wanneer het echt zomers weer is heb je soms gewoon meer zin in een koel drankje. Er bestaan al een heleboel manieren en recepten voor je zomerse koffie drankje maar je zult niet alles even lekker vinden of het thuis kunnen maken. Vandaar vandaag in een nieuwe Home Made: Flash brew.

Flash brew is van oorsprong een Japanse manier van iced coffee zetten. Met deze methode bereid je de koffie gewoon met heet water maar zet je het meteen op ijs. Hierdoor krijg je wel de lekkere smaken van de warme zetmethode maar heb je toch een koel drankje.
Daarnaast heb je dus niet eens fancy materialen nodig om dit ook thuis te kunnen maken, al mag dat natuurlijk wel!

Hoe doe je dat dan?
Eigenlijk neem je heel simpel de manier waarop je normaal je filterkoffie maakt. Of dat nou een losse filter op een kopje is, een Chemex, Aeropress… wat jij wil. Als basis gebruik je jouw favoriete verhouding in grammen koffie en water. Wat je vervolgens doet is het gewicht van je water door twee delen. De ene helft van het water ga je gebruiken in de vorm van ijsblokjes en de andere helft als het hete water wat je opschenkt.
Het ijs gaat dus al in je kopje of in de Chemex, het warme water ga je opschenken zoals je gewend bent.
Ik koos voor de zetmethode van Chemex waarbij ik 30 gram koffie tegenover 500 ml water gebruik. Dat werd nu dus 250 gram ijs en 250 gram heet water. De koffie is de Yirgacheffe Sigiga uit Ethiopië van Bocca en heb ik medium grof gemalen.

 

Wat heb je nodig?
Koffiebonen
Een bonenmaler
IJsblokjes
Water
Een waterkoker
Een zetsysteem voor filterkoffie (hario filter, Chemex, Aeropress enz)
Een papieren filter voor dit zetsysteem
Een weegschaal

Stap voor stap
– Vul je waterkoker met het water wat je nodig hebt en zet aan.
– Weeg je koffiebonen af en maal ze vers.
– Spoel je papieren filter even door met heet water, gooi daarna dit water weg.
– Weeg het ijs af als de helft van je normale water gewicht en voeg het toe aan je kopje of Chemex.
– Plaats je papieren filter in de filterdrager (v60, chemex, aeropress) en voeg de koffie toe.
– Plaats je filter op je kopje en zet alles op een weegschaal, zet deze vervolgens op 0.
– Schenk eerst een klein beetje heet water op zodat alle koffie vochtig is en laat het even ‘ademen’. Zo kunnen de gassen vrijkomen. Schenk daarna rustig door tot je weegschaal het juiste gewicht aangeeft. Dit is dus de helft van je normale water gewicht omdat ook je ijs de helft van het gewicht is.
– Laat vervolgens je koffie helemaal doorlopen en schenk uit.

 

 
Enjoy!

Leave a Reply